Vintagekoll med Elsa Billgren & Sofia Wood

– Få personliga tips för att hitta dina fynd i vintagedjungeln


Att ta sig fram bland plagg och accessoarer i vintagedjungeln är en konst som inte alla bemästrar. Eller går det att lära sig? Ja, så länge intresset ligger till grund så finns det olika knep för att komma igång. Poddkollegorna Billgren & Wood besöker Nordiska Museet ikväll, mellan 18-19, där de delar med sig av sina bästa  tips för att även du ska kunna hitta, buda på och fynda vintagekläder och accessoarer.

För det finns ju en del aspekter att ta hänsyn till för att hitta rätt. Elsa Billgren kommer bland annat att avslöja var du hittar guldkornen. Hur vet man egentligen hur gamla kläderna är och hur ska man ta hand om och vårda dem? Att besöka en auktion för att försöka lägga handen på de bästa fynden är också något som vi alla inte har vågat testa. Sofia Wood ger dig tipsen för hur du ska tänka när du ska buda på auktion. De kommer också att prata om vintagetrender genom åren – och de har också tagit med sig några av sina egna och absolut bästa fynd!

Mitt 50-tal på Nordiska Museet

Den pågående utställningen Mitt 50-tal kan du ta del av fram till den 31 januari 2019.


Elsa Billgren som
bland annat bloggar om mode har samlat på vintage under många år. Och något som hon har ett extra stort intresse för – det är 50-talsklänningar. I koppling till utställningen Mitt 50-tal berättar hon om sin relation till 50-talets mode. I hennes privata samling återfinns drygt hundra fest- och bröllopsklänningar, vilka privatpersoner kan hyra för speciella tillfällen. Elsa har bland annat också skrivit boken Elsa Billgrens Vintage. Men även hemmet består av massor av inspiration. Här kan du följa hennes vardag på bloggen.

Elsa Billgren i randig klänning

Inspiration från Elsa Billgrens blogg. Bomullsklänningar är hennes favoritplagg! Bilder från bloggen: elsa.elle.se

Elsas poddpartner Sofia Wood är influencer och digital kommunikationschef på Bukowskis. Hon är en erfaren auktionsjägare oavsett om de sker online eller på en gårdsauktion. Utöver detta driver hon också en blogg och ett instagramkonto där hon dessutom delar med sig av sitt matlagningsintresse. Tillsammans med Elsa Billgren har hon podden Billgren Wood – som varje vecka dyker ner i olika samtidsfenomen.

Ta del av 50-talets mode

Nylonstrumpor, korsetter, markerade midjor och vippiga kjolar. Men också eleganta handskar, hatt, stora pärlörhängen, jeans och rutig skjorta.  Modeutställningen på Nordiska Museet är ett frosseri i det kvinnliga femtiotalsmodet och en tänkvärd inblick hur de rådande samhällsidealen såg ut under denna tidsepok.

Mode-nordiska-museet

Nordiska museet har tagit sikte på att vara Nordens största modemuseum – med personliga berättelser från människorna bakom kläderna. Foto: Sten Didrik Bellander.

I utställningen får du del av olika sorters klädkombinationer. Plagg som bars till vardag och fest och presenterade på både den välbeställda storstadsfashionistan och av kvinnan på landsbygden. Plaggen som visas upp berättar alla en historia om kvinnan som bar dem och tiden hon levde i. Under 50-talet växte bland annat ett nytt ungdomsmode fram där långbyxor och lågskor bröt mot föräldragenerationens stilideal. Filmstjärnor som Brigitte Bardot och Audrey Hepburn var stilbildande och ikoner än idag.

Men hur ser arbetet bakom en utställning ut? Om du är intresserad av mer kommer intendent Helena Lindroth och curator Chiara Romano berätta om hur en utställning går från idé till öppning. Hur väljer man föremål? Hur går det till när kläderna monteras och vilka föremål bär på en spännande historia? Ta del av detaljer, källmaterial och berättelser från arbetet med utställningen. Läs mer om utställningen och när visningarna hålls.

Samtidsfenomen i podden – Billgren Wood by Elle

För dig som antingen inte kan närvara ikväll eller vill frossa i mer samtidsfenomen – lyssna till podcasten där Elsa Billgren och Sofia Wood spanar mot nästa avokadomacka, William Morris-tapet och fredagsbukett.

Elsa Billgren & Sofia Wood

Elsa Billgren & Sofia Wood.

Elsa och Sofia analyserar uppkomsten av specifika trender och grubblar över framtidens klassiker. När blir någonting intressant och varför blir det så? Vilken är nästa stora Instagramhajp och vad i hela friden ska man leta efter på loppis? Podden produceras av ELLE och görs i samarbete med Acast.

Nu kan vi alla få chansen att bli vintageproffs för att vårda våra plagg, värna om miljön och även väva in spännande stilhistoria i vår vardag.


av Malin Svantesdotter

#vintage #ElsaBillgren #SofiaWood #mode #vintagemode #Nordiskamuseet #vintagekläder #auktion #bukowskis

STAY IN THE KNOW

Ange din e-postadress och få det senaste om Bucket List via nyhetsbrev direkt i din inkorg.