Skräddarsy din egen lyxweekend med Tallink Silja

– Två huvudstäder under en helg


Att kryssa över Östersjöns blåglittrande hav är ett populärt nöje i Sverige. Men det många inte vet är att det går att skräddarsy kryssningen för att göra sin resa mer personlig. Bucket List åkte en rutt som utgår från Stockholm till Tallinn med fartyget Baltic Queen.

 

Tallink-exterior


Vi tillbringade natten
i en lyxig svit med balkong som gav en vid utsikt under resans gång över havet. På vägen dit tittade på underhållning i showbaren och åt en god middag på den ryska restaurangen Alexandra. På morgonen klev vi av i Estlands huvudstad Tallinn. Estland firar 2018 hundra år av självständighet så det sjuder och bubblar av aktiviteter runt om i Tallinn just nu.

BC

 

I Tallinn kan man checka in på ett av Tallinks Spahotell, till exempel Tallink Conference & Spa Hotell som vi bodde på. På hotellet finns det olika typer av sviter. Och i Metropolitan svit som vi bodde i, fanns det en egen spaavdelning med bastu, badkar och stor och öppen duschyta.

Tallink-badrum


Nere i hotellets
spa kan man även boka in spabehandlingar som till en avkopplande massage eller fin manikyr. Det finns fler lyxiga span i Tallinn. Bland annat finns Elemis Spa som ligger i det femstjärniga hotellet Telegraaf. Och ett nyrenoverat asiatiskt spa, Zen Spa, som huserar i det anrika hotellet The Von Stackelberg. Goda drinkar och härligt nattliv finns det också gott om i Tallinn. I det hippa området Kalamaja finns det härliga vinbarer, designaffärer och trendiga caféer.

I Kalamaja finns också det omtalade designdistriktet Telliskivi Loomelinaak. Det var tidigare ett industrikomplex, men nu har det gjorts om till en kreativ smältdegel där det hålls över 500 kulturevenemang per år. Tallinn är också en kulinarisk smakstad i framkant. Här finns många olika restauranger i olika stilar och prisklasser. En trend man kan ana är vurmen för lokala och säsongsbaserade råvaror i maten. På restaurang Cru i gamla stan är kockarnas engagemang för det lokala så starkt att de själva åker till skogen och plockar svamp och bär som senare används i rätterna. Fisken kan till exempel ha fångats i vatten utanför Pärnu. Viltkött, ost och grönsaker levereras ofta direkt från ön Ösel. På restaurang Paju Villa har de en liknande kärlek till de lokala råvarorna och skapar mat med rena och tydliga smaker.

 

Tallink-miljo

 

Morgonen därpå reste vi med Tallinks nybyggda supershuttle Megastar till den finska huvudstaden. Resan till Helsingfors tog bara två timmar och vi hann knappt äta klart den dignande frukosten i businessloungen innan vi var framme. Om man inte hinner gå ner och shoppa i den två våningar stora supertaxfreen, finns det ett litet, men naggande gott taxfreeutbud inne i businessloungen. Man kan beställa det man vill ha, så kommer varorna färdigpackade i en påse till bordet där man äter. Väl framme i Helsingfors kan man ta en promenad i designkvarteret. Det finns en app med sex olika, guidade promenadturer som kan vara till intresse för de extra designintresserade. Lite klädshopping kan med fördel göras på Beam. Beam är ett paradis för alla fashionistas då de erbjuder exklusiva och supermoderna plagg. Minna Parikka är en finsk designer som gör lyxiga och färgglada skor och hennes flagshipstore ligger mitt i centrala Helsingfors. Missa inte heller att besöka de finska varumärkena Finlayson och Marimekkos flagshipstores. God mat kan man äta på en av Helsingfors Michelinrestauranger, Olo där menyvalet ”The Journey” med sina 18 rätter ger smaker utöver det vanliga. Andra spännande gourmetrestauranger är nya Finnjävel, eller klassiska Juuri.

Efter en intensiv dag i Helsingfors tog vi sedan båten tillbaka till Stockholm med Silja Symphony. I hyttkategorin Commodore eller Svit ingår en otroligt lyxig frukost i restaurangen Bon Vivant. Jag brukar säga att den frukosten är så bra att det är värt att boka en kryssning bara för att få äta laxen på à la cartemenyn i frukosten på Bon Vivant. På kvällen testade vi också den populära avsmakningsmenyn Menu Nordic på Bon Vivant. Menyn byts ut ett par gånger år. Vårens tema på Menu Nordic är skapad av den finska prisbelönta kocken Matti Jämsén. Menys fem rätter startade med två lite mindre förrätter: ”Celeriac & Västerbottens Cheese” och mellanrätten ”Lam & Lovage”- Varmätterna var också uppdelade i två: ”Pike-perch & Shrimp” och sedan ”Pork & Apple”. Till varje rätt ingick ett perfekt matchat vin. Vinerna kan man också köpa i taxfreen. Desserten ”Currant & Milk” avslutade den fantastiska middagen.

Vårens meny av Matti Jämsén gäller fram till den 15 maj 2018 men att boka en skräddarsydd resa med Tallink – det går att göra året om.


av Anja Nilsson

STAY IN THE KNOW

Ange din e-postadress och få det senaste om Bucket List via nyhetsbrev direkt i din inkorg.