Påsken består av ägg från Fabergé till Lakrids

– Påskens stora symbol är ägget i alla dess former


Svenskarna äter mer ägg än snittet i världen. Under påskveckan konsumerar vi den helt makalösa mängden 2 000 ton ägg! Imorgon kväll, under påskafton, sägs det gå åt sex miljoner ägg i timmen vid matborden. Förr i tiden var ägg en lyxvara och hade en exklusiv plats vid festmåltiden. Vi tänkte fortsätta fokusera på påsk och ägg, men i lite andra former som klassas som mer lyx från nutidens perspektiv. Vi börjar med historien om det kejserliga Fabergéägget som startade precis före påsk 1885.

 

Det allra första Fabergéägget skapades när Tsar Alexander III beställde en påskpresent till sin fru Maria Flodorovna. Maria som var född Dagmar av Danmark hade hemlängtan runt den familjesymboliserande högtiden och det smyckade ägget var en present som skulle få henne på bättre tankar. Det första ägget sägs ha innehållit äggula gjord av guld innanför platinaskalet och inuti hade en förgylld miniatyrhöna placerats. Maria som härstammade från Danmark blev extra uppmuntrad eftersom äggets design var inspirerat av en befintlig samling från det danska kungahuset. Eftersom den fina gåvan blev så pass lyckad infördes en årlig tradition där ett nytt ägg med en överraskning inuti skapades inför varje påsk.

Faberge-auktion-kaplans

 

I juni kan du buda på följande ägg hos Kaplans Auktioner, ett ägg med ett vackert piano inuti. VICTOR MAYER, Fabergé collection, ägg 18K guld, Piano Egg, 18K guld, grön emalj, briljantslipade diamanter. Utropspris 70 000 kr.

 

Totalt har Fabergé skapat runt 50 stycken (verkar vara lite olika bud på detta) kejserliga ägg, men det som gör det hela mystiskt är att inte alla är registrerade. Några av av dem man inte var de är. Ett mysterium som världens konsthistoriker förmodligen kommer att fortsätta förundras över. När beställningarna från familjen Romanov uteblev har de lyxiga äggen fortsatt att tillverkas och Fabergéäggen som tillverkades mellan 1885 och 1916 anses vara bland den bästa juvelkonst som någonsin funnits. Vill du lägga händerna på ett eget konstverk från Fabergé finns det auktioner på olika sajter där de kejserliga äggen kontinuerligt läggs ut. För drygt fyra år sedan dök däremot ett av de förlorade äggen upp, när en skrothandlare funnit det på en loppmarknad.

 

Faberge-guld

Det tidigare förlorade Fabergéägget var den tredje påskpresenten till tsarinnan Maria Fjodorovna, vilken innehöll en Vacheron Constantin-klocka. Bilder lånade från antikexperten Patrik Silfverstolpes blogg på Barnebys.se

 

Ätbara lyxägg

För att lyxa till påskäggen som innehåller ytterligare något som svenskarna äter mest i världen – godis – så har det uppkommit ägg med inspiration från Fabergé.

 

Faberge-påskägg

Det gyllene påskägget ovan finns hos Bluebox.se och med sitt reliefmönster och utformning i plåt kan du spara det – och fylla på med godis inför kommande påskhelger.

 

Fyll korgen med lyxiga lakritsägg

När du vill ge bort en ätbar påskgåva är det alltid rätt med Lakrids by Johan Bülow som är experter på att ta fram säsongsanpassade förpackningar och smaker. Deras Easter-kollektion är enkel men komplett – ungefär som formen på ett ägg. Årets nyhet är Organic EGG som andas vårens friskhet med exotisk mangosmak och söt vanilj. Men påsken är inte komplett utan deras prisvinnande påskfavorit, Classic Egg, med karamelliserad Dulce de Leche, flingsalt och lakrits i ett sprött, silvermarmorerat skal. Så gillar du stilrena ägg även i form av godis så har du hittat äggen till din korg.

 

EASTER_lifestyle_classic

Den prisvinnande klassikern Classic Egg med mjuk lakrits, utsökt Dulce de Leche-choklad och små flingor av havssalt.

Organic-egg
Årets nyhet – Organic Egg är exotiskt och ekologisk med fruktiga toner av mango som blandar sig med söt vanilj, krämig vit choklad och intensiv lakrits.

Fabergésmycken med ägget som inspiration

2007 började Fabergé även  tillverka smycken som skulle reflektera den dekadenta historien bakom Fabergéäggen. Och nyligen lanserades även en ny kollektion Heritage för att hylla dess arv. Hängena har inspirerats av originalsmyckenas kulturella rikedomar och tillverkningsperfektion, men uppdaterats för att få en mer nutida look.

 

Faberge-heritage

Faberge_heritage-collection

Smyckena från kollektionen Heritage gömmer såklart små överraskningar som det ursprungliga Fabergéägget.

Oavsett vilka ägg du vill förgylla påsken med – eller leta efter – så önskar vi dig en magisk påskhelg!


av Malin Svantesdotter

#påsk #easter #påskägg #easteregg #ägg #egg #faberge #lyx #lyxägg #påskgodis #påskgåvor #LakridsbyJohanBulow #gylleneägg #goldeneggs

STAY IN THE KNOW

Ange din e-postadress och få det senaste om Bucket List via nyhetsbrev direkt i din inkorg.