Foto: Ellen von Unwerth

Ellen von Unwerths Devotion! på Fotografiska

– med 30 års (provokativ) fotografering av kvinnor


Igår lyftes kvinnan och kvinnans roll fram på olika sätt i och med Internationella Kvinnodagen. Någon som har lyft fram kvinnorna i sina foton under 30 års tid – det är Ellen von Unwerths. Hennes provocerande fotografering beskrivs få nutiden att sätta i halsen. För här ormar sig världens mest åtråvärda kvinnor omkring, iklädda världens mest framgångsrika varumärken på foton publicerade i världens mest kreddiga magasin. Och de gör det med plutande läppar och öppet bröst.

Värt att nämna i denna beskrivning är att det för von Unwerth aldrig handlar om objektifiering. Det handlar snarare om att leka med arketyper och stereotyper, med högt och lågt. Kanske kan en och annan få med sig några nya frågor att fundera på kring vad som egentligen är fint och fult, både vad gäller uttryck och känslor?

Ellen von Unwerth

@Ellen von Unwerth/Naomi Campbell and Kate Moss (for Vogue US) 1996. Här ett lysande exempel på von Unwerths förmåga att få modeller att slappna av – och ha roligt!

Under alla år som fotograf har stjärnkavalkaden aldrig slutat att ställa sig framför hennes kamera. Hennes fotosessioner som inte liknar något annat. Kul är ett ledord och och gränserna mellan fantasi och verklighet suddas snabbt ut. Som en regissör skapar hon ett parallellt universum där allt är möjligt, samtidigt som hon bibehåller sin professionalitet.

I von Unwerths färgglada värld skapas livsglädje och leklusta. Hennes fotografier osar rörelse, värme, energi och oskärpa. Hon är också berömd för att hennes modeller alltid behandlas med största respekt och kärleksfullhet, som får superstjärnor att slappna av och sänka garden och våga leka. Hon kallar sig feministisk förkämpe och vill alltid  porträttera kvinnor som starka, aldrig som pinnsmala deppiga offer. Hon har helt enkelt en fantastisk förmåga att skapa ett varmt sammanhang där genuint liv och rörelse råder. Nu står hon och ser tillbaka på sina 30 år som fotograf och drabbas av flera insikter.

– En är att det är så väldigt mycket jag hunnit med. Alla fotografierna blir som en dagbok med möten, människor och sammanhang som plötsligt görs levande igen. Det är helt fantastiskt och väcker mycket känslor, att få ställa ut på Fotografiska gör mig oerhört stolt. En annan insikt är att mycket av det jag gjorde aldrig hade fått publicerats idag, när så mycket anses för provocerande. Det är som att flyttas tillbaka till långt bak i historien när puritanismen definierade vår gemensamma verklighet. Dit vill jag inte tillbaka och om jag kan få någon att börja reflektera över hur galet det vore så är jag stolt, avslutar Ellen von Unwerth med ett nöjt skratt.

Devotion! 30 Years of Photographing Women är kurerad av Nadine Bart i samarbete med Fotografiska, där sju rum speglar sju olika känslouttryck; love, play, power, gender, lust, passion och drama.

Låt din vardagliga verklighetsuppfattning ruskas om rejält. Vad är egentligen upp och ned, vad är lustfullt sexigt, vad upplevs som förkastligt och varför ser de ut att ha så kul?

Besök utställningen och bedöm själv.


av Malin Svantesdotter

#ellenvonunwerth #fotography #fotografi #fotografiska #devotion #women #kvinnor #provokativkonst #konst #fotokonst

STAY IN THE KNOW

Ange din e-postadress och få det senaste om Bucket List via nyhetsbrev direkt i din inkorg.