VI FLYTTAR UT

- så skapar du en rofylld uteplats

22 april 2018 - 08:00


Det är dags att flytta ut! Solen smälter nu bort det sista av snön. Det är dags att börja planera och skapa de platser där vi vill spendera så mycket soltid vi kan i väntan på sommaren. Det är inte bara växterna som gör den där perfekta platsen utan även inredningen. 

När du ska planera din uteplats är det bra att börja med att hitta vilken känsla och stil du är ute efter. Jag har här tagit fram en inspirations moodboard som ger uteplatsen eller balkongen en harmonisk och avslappnad känsla. Här vill jag umgås med nära men även dra mig undan och bara vara och njuta. För att få till denna känsla av enkelhet väljer jag mina detaljer och material med omsorg. KARWEI inspirerar med denna avslappnade moderna stil i sina materialval och design. Jag gillar de mörkare tonerna mot de träfärgade. Har man möjlighet till en vägg av träpanel som ramar in en del av uteplatsen tycker jag det är riktigt snyggt att låta den gå i svart. Det står även bra i kontrast mot växtlighet och andra detaljer man vill lyfta fram. På Bloggen Shot from the street hittade jag den senaps gula kulör och material val som jag personligen dras till just nu. Denna bild är tagen i Paris. Hos Tinekhome hittade jag nog årets snyggaste rottingstol! Den utstrålar både semester och värme. De mjuka formerna passar bra tillsammans med rakare linjer då stolen får sticka ut.

Moodboard uteplatsSÅ HÄR SKAPAR DU STILEN

Börja med att se över dina materialval. Hur ser underlaget ut? Vill du gå barfota på sten eller trä. Till denna stil föreslår jag ett ljust trä som får bleka i solen.

Satsa på en bra utemöbel med stil. Rösthults har tagit fram en elegant tre-sits soffa för utomhus bruk. Den är både stilren, bekväm och tålig. Det är även viktigt att välja avställnings ytor med omsorg. Se till att alla sittplatser har ett bekvämt avstånd till ett bord. Du kan välja att ha ett bord nära soffan centrerat och ett mindre bord vid fotölj eller annan sittplats. Alternativt välja lätta bord att flytta runt där du sitter bäst i solen. ILVA har tagit fram serien America som finns i två runda storlekar. De är moderna och stilrena och passar perfekt in i denna harmoniska stil. ILVA har just nu rabatt på just dessa bord så passa på innan de tar slut! du hittar erbjudandet här!

Belysning.  Även om dagarna är ljusa så kan du förlänga dem med bra genomtänkt utebelysning. Vägghängd belysning som lysser mot golvet runtom uteplatsen ger ett elegant intryck. ”Tratten” en lampa designad av Hans Agne Jakobsson för Örjesjö är i koppar och får en vacker patina med tiden, finns även i mässing. Glöm inte att även belysa växtlighet så att du även kan njuta av dem på kvällen. Levande ljus är alltid stämningsfullt och speciellt i eleganta lycktor från Olsson & jensen.

Växtlighet. Självklart är det ju underbart att satsa på vackra växter på sin uteplats. Men för att få till denna avslappnade stil tycker jag man även kan satsa på vackert gräs som rör sig i vinden och gröna växter och träd. Svarta krukor i grupper med växter i olika höjd ger en harmonisk känsla.

Vatten är ett lugnande element. Att placera en lite större kruka tillsammans med dina växter med vatten upp till kanten ger även det en känsla av lugn till platsen och är även uppskattat av småfåglarna.

Njut. UTEPLATS FURNITURE BOARD


av Jacqueline Tamm Lundell

STAY IN THE KNOW

Ange din e-postadress och få det senaste om Bucket List via nyhetsbrev direkt i din inkorg.