Foto: Tove Frank

Strong is the new pretty

– may we know them, be them & raise them!

8 mars 2018 - 20:46


Det finns mycket jag skulle vilja ta tillfället i akt att skriva om idag. Ogreppbart mycket. Men varför  bara idag? Idag står många extra mycket upp för och påpekar kampen. Kampen som handlar om att vi vill vara jämlika. Kampen för att de mänskliga rättigheterna bör vara självklara för alla.

Det har påpekats hela dagen. Idag är inte en dag vi kvinnor ska gratuleras till. Det är ingen dag som firas. Det är en dag som uppmärksammas för ett viktigare syfte! Tänk att vi har kämpat för att ens få rösträtt. Att det inte förrän 1945 drevs fram ett internationellt avtal som slog fast jämställdhet mellan kvinnor och män som en grundläggande mänsklig rättighet.

Jag tänker inte gå in på statistik eller annat som kan göra en uppgiven snarare än peppad. Och jag vet att det är lång, lång väg kvar. Men det har ändå hänt saker på vägen och 2017 öppnade upp för ännu mer plats för diskussion i och med #Meetoo. Mycket av det som såddes under förra året gror vidare. Det är så häftigt att se alla barn och ungdomar som har tagit egna initiativ för att sätta ner foten när saker inte går till på rätt sätt.

En person som jag bara måste nämna idag, som har gjort extremt mycket för att sätta viktiga händelser och beteenden på kartan samt kämpar på varje dag – det är Linnéa Claesson. En sån tjej. En sån kvinna! Modig och orädd. Men samtidigt ödmjuk, smart och rolig.

Linnea-can-do-itHar du inte lyssnat på hennes sommarprat är det dags nu. Hon pratar om att det är strukturerna som måste förändras, inte individerna. Näthatet hon beskriver är ett symptom på hur vi lever i en ojämställd värld.

Hon berättar också om att hennes humoristiska ton är något hon behöver. Hon måste skämta för att överleva – både på nätet och i livet. Det hon upplever är inte heller unikt för henne, det är så otroligt många som får handskas med samma sak.

Som kvinna och med ett yngre utseende än min ålder – och därtill en glad personlighet – blir jag nästan dagligen bemött med fördomar eller nedlåtande kommentarer. Situationer där jag agerar på vissa sätt tolkas på helt andra sätt än om det var män som gjorde samma sak. De bemöts med respekt vid starka åsikter i en fråga, själv är man en person som klagar eller kritiserar. Jag trampar på ömma tår i stället för att anses värd att lyssnas till. Lyfter jag personligen upp något jag är duktig på, ja då tolkas det ofta som inbillning snarare än något som faktiskt stämmer. Det är klart jag ofta undrar  hur jag ska kunna göra någonting åt detta. Jag står ju redan upp för mig själv. Men jag hoppas att jag hade vågat det, lite till. Utan att backa.

Victoria-silvstedt-interview

I tisdags träffade jag Victoria Silvstedt. Fokuset för vårt samtal var hennes affärer gällande valutahandel och ett samarbete för en ny pensionsfond som lanseras i sommar. Hennes roll som affärskvinna. När jag berättar att jag ska träffa henne för just detta syfte tror folk att jag skojar. De tolkar mig som ironisk. Och detta gäller både män och kvinnor. Vi är faktiskt alla rätt bra på att  bibehålla och hålla kvar vid fördomarna mot kvinnor. Vi har alla något att arbeta med för att få en snabbare förändring. Att lyfta varandra. Eller som Linnéa också säger, att skapa en ny sanning att utgå ifrån.

Victoria är trygg i sig själv och verkar vara tillfreds med det mesta i livet. Det inspirerar mig och känns väldigt befriande. Hon har dessutom skapat sitt liv hon lever – på egen hand! Hon berättar att hon trivs att vara kvinna i ”männens värld” vilket i detta fall handlar om affärsvärlden. Och även om det inte är nog så tar vi mer plats. Hon anser också att man inte behöver tappa sin kvinnlighet eller femininitet för att vara en stark kvinna. Något hon verkligen är ett prov på!

Tove_Frank

I detta inlägg kände jag att jag också behövde presentera en av mina favoritfotografer – Tove Frank. Hennes bilder är så underbart drömska & vackra men skapar också ett statement som för mig handlar om starka kvinnor. Något ni måste kolla in!

Tove-Frank-You-Rock

Postern You Rock från fotografen Tove Frank.

Det är många företag som på olika sätt har lyft dagen och kvinnorna med den. Ett av dem är Lindex som gav åtta unga konstnärer uppdraget att tolka temat ”En hyllning till kvinnan”. Med deras unika konstverk som inspiration har Lindex designat modeplagg – i ett samarbete där konst möter mode.

Voice

T-shirt inspirerat av Katja Beckmans konst. Läs mer om Art Meets Fashion.

Något jag också precis läste är att Clarion Hotel Sign gästas av den storslagna utställningen ”En halv duk om frihet” där vernissage äger rum nu på lördag 16-20, i baren på Kitchen & Table Norrmalm. Iranska och svenska konstnärinnor har parats ihop och de har alla tolkat sina uttryck om frihet på en duk som skickats mellan länderna. Resultatet är fem unika konstverk som  turnerar i Sverige för att belysa frågan om kvinnors rättigheter. Konstverken kommer även auktioneras ut och säljas som konsttryck i en begränsad upplaga. Utställningen på går fram till 15 mars.

Ansvarig för projektet är goodwill-ambassadören för UN Womens nationella kommitté i Sverige, Arghavan Agida, som gärna använder sig av kreativa medel för att belysa frågan om kvinnors rättigheter. Läs mer på www.creativechangemakers.org.

Det finns så mycket mer jag skulle vilja ta upp, men tänker nu att jag ska avsluta kvällen med att bara ta hand om – mig själv! <3

Avslutar därför med en bild på ett fantastiskt citat på lika fantastiska Emma Watson.

Emma-Watson

Girls just wanna have fundamental rights!


av Malin Svantesdotter

#kvinnor #women #strongwomen #8mars #internationellakvinnodagen #womensday

STAY IN THE KNOW

Ange din e-postadress och få det senaste om Bucket List via nyhetsbrev direkt i din inkorg.