Lyxen att få provsmaka bourbon från Pappy Van Winkle

– en verkligt få förunnad upplevelse!

8 april 2018 - 22:02


Imorgon händer något spännande hörrni! Auktionen av en samling på fem flaskor bourbon från Pappy Van Winkle startar. Mellan 9-11 april kommer Bukowskis auktionera ut drycken som kommer från ett legendariskt destilleri. Jag fick äran att delta under provningen som Arcus Sweden arrangerade och fick därmed testa allihop. En upplevelse som är svårslagen med tanke på att whiskeyn inte går att få tag i.

Provningen ägde rumNobis Hotel och personen som guidade oss igenom de fem olika årgångarna var Björn Kjellgren. En dryckesfantast som verkligen har koll på läget. En intressant anekdot i det hela var att han själv arbetat som barchef en gång i tiden, där Pappy Van Winkle var deras huswhiskey. Men idag går det knappt att få tag i – hur mycket du än är villig att betala.

Efterfrågan av Pappy Van Winkle har bland annat skapat en hysteri i USA, vilket har lett till att flera delstater har skapat ett statligt lotterisystem där kunder hoppas på chansen att få köpa en flaska. Under det senaste lotteriet i Ohio i slutet på 2017 deltog strax över 27 500 personer. Nu är det alltså via Bukowskis man kan få tag i de åtråvärda dropparna där auktionen har ett utropspris på 40 000 kronor. Läs mer om hemligheten bakom Pappy.

Edit: Jag slötittar på den roliga och charmiga filmen Crazy, Stupid, Love och en av favoritscenerna är ju när Ryan Gosling och Emma Stone möts – vilket var precis, just nu. Och guess what? Jo, de zoomar in när de sätter whiskeyglaset åt sidan på nattduksbordet och vad står där? En Pappy Van Winkle-flaska! Älskar sammanträffanden.

Tasting

Samling_

Provning_

Väl till bords hade vi våra fem glas placerade framför oss – där provordningen gick från 12, 15 och 10 år för att till sist prova 20- och 23-åringen.

23-åringen beskrivs som enhörningen, vilken är extra unik just på grund av att man sällan lagrar bourbon så pass länge. Det är dyra droppar där mycket dunstar bort under lagringen och just därför finns det inte många motsvarigheter att jämföra med. Men även 20-åringen var mycket omtyckt av resterande deltagare, varav den ena tyckte om den så pass mycket att hon summerade sitt betyg på ett väldigt talande vis. Vid ena sippen menade hon på att det fick snöa och vara hur grått väder som helst, bara hon fick dricka detta. Men den bästa beskrivningen uttrycker hon senare när hon påpekar att ”Om detta hade varit en man, då hade jag skilt mig”! Är det inte ett fantastiskt betyg, så säg?

Provning

Alla årgångarna skapas från samma juice och det är sedan buteljerna som ger dem sina egna unika smaker och personligheter.

Provningen

Arcus Sweden arrangerade provsmakningen av de fem årgångarna som nu auktioneras ut.

pappy-quote


Allt startade år 1893
när 18-årige Julian “Pappy” Van Winkle hade en övertygelse om att han ville producera en ärlig och kvalitativ produkt. Sedan dess har mottot för deras produktion alltid varit enligt citatet på bilden ovan: “Vi skapar en bra bourbon, med vinst om vi kan, med förlust om vi måste, men alltid en bra bourbon”.

 

samlingen

Jag-m-pappy


Behövde bildbevis att
jag faktiskt har fått dela rum med de legendariska flaskorna. Jag ser minst sagt nöjd ut. Och det var jag! Det är ju inte ens alla stora whiskey-fantaster som har fått denna chansen. Jag är som sagt väldigt glad att jag är en av dem som fått prova och samtidigt få en grundlig genomgång av Pappy Van Winkle – samt en insikt i det mytomspunna destilleriet Buffalo Trace Distillery i Kentucky som numer förvaltar arvet.

Utöver Pappy Van Winkle producerar Buffalo Trace Distillery flera prisbelönade produkter så som bland annat Buffalo Trace, Eagle Rare och Sazerac Rye. Eftersom det knappast var möjligt att få drinkar eller coktails på Pappy-bourbon, så fick vi efter provningen testa drinkar gjorda på Buffalo Trace – blandade, komponerade och skakade av coola och riktigt grymma bartendern Nathalie Haglund!

bartender2

bartender3

Drinkar

De fyra drinkarna som fanns att tillgå var Swede’s Julep, Kentucky Grog, Hushpuppy fizz och Right hook cocktail.

Jag privade en Hushpuppy fizz, vilken var väldigt smarrig och som beskrivs enligt följande:

Hushpuppies är små friterade munkar som ursprungligen görs på majs, smör, mjöl och salt. Det sägs att dessa delikatesser namngavs under den stora depressionen i USA, då ekonomin föll och många gick hungriga. Man tog de råvaror som fanns att tillgå och friterade dessa små knyten för att öka mättnadskänslan. Det var dock inte bara människan som gick hungrig utan även människans bästa vän. Då hunden gnydde nedanför spisen slängde man en bit av dessa och sa; Hush, puppy.

– Denna drink är en hyllning till Kentucky och bjuder på sann amerikansk bluegrassanda. Om man vill ha en lugn stund så tar man en Hushpuppy fizz och inser inom kort att något så tyst kan säga så mycket, säger Nathalie Haglund.

Ingredienser Hushpuppy fizz
50 ml Buffalo Trace
40 ml saltat majs & öl socker
30 ml citron
10 ml Amer Picon
0,5 ml ananaslikör

Toppas med lokal IPA eller annan smakrik öl, skakas med is och serveras i mindre fizzglas utan is.

Ölsocker: Sjud 50 cl öl av ditt val med 50 cl socker. Låt sjuda tills sockret löst sig. Det får inte koka, då försvinner mycket av smaken. Låt svalna innan användning.

Gör en enklare version hemma: Blanda 50 ml Buffalo Trace, 40 ml ölsocker, 30 ml citronjuice och toppa med sodavatten.

Imorgon är det dessutom en speciell dag av andra skäl, vilket jag nästan hade glömt bort. Då firas Internationella GT-dagen på The Strand. Vem ska med?


av Malin Svantesdotter

#PappyVanWinkle #spritikon #bourbon #whiskey #auktion #Bukowskis #bourbonprovning #Arcus

STAY IN THE KNOW

Ange din e-postadress och få det senaste om Bucket List via nyhetsbrev direkt i din inkorg.