Stockholm Furniture and Northern light fair 2019

- sammanställning och trendspaning

9 februari 2019 - 22:13


Årets Stockholm Furniture & Northern light fair har nu packat ihop för i år på Älvsjömässan. Jag var där med kameran redo för intryck och flera föreläsningar inbokade. Jag ville få en överblick över den så kallade trendvåg som var på väg in med värme och mer färg.

Denna mässa satte igång många tankar hos både utställare och besökare. Vi alla måste ta vårt ansvar och att medvetenheten ökar fort angående framtiden och miljön är tydligt. Jag blev faktiskt lite imponerad av hur stor del av möbelindustrin som verkligen försöker ta sitt ansvar och sätta hårdare krav på hållbarhet och miljömedvetenhet. Jag tycker mig se en hel del företag som försöker visa att just de är ett medvetet val, inte alla såklart men många.

Om vi som konsumenter nu börjar kräva att våra produkter och möbler produceras utan kemikalier, är närproducerade, byggda av återvunnet material och har en lång livslängd, är vi då beredda att betala vad det egentligen kostar? Frågan är kanske om kvalité borde vara självklar och inte ett val? Det är såklart en hel del motsägelser i inredningsvärlden också. De snabba trenderna som vi alla vill ha idag och inte imorgon är såklart inte hållbart. Trendgurun Stefan Nilsson uttryckte tidigare ungefär såhär ”Det är trendigt att inte vara trendig”. Men är även detta en fas, som snart går ”ur trend”? Jag hoppas verkligen att det är så att vi alla är redo att ställa mer krav på kvalité och hållbarhet samtidigt som vi är beredda att betala rätt pris för det.

Här kommer nu en hel del glimtar från mässan. Mycket tidlös design, neutrala färger och naturmaterial.

jacqueline tamm lundell möbelmässan 2019 croped

Hej!

katall italian masterpeace möbelmässan 2019

Kartell

möbelmässan 2019 textil

Chhatwal & Jonsson

möbelmässan 2019 press presentation designers

Press lunch och presentation av samtliga designers hos OFFECCT  

Formgivaren och scenografen Sahara Widoff har fått i uppdrag att skapa utställningen Temperament, som syftar till att ta temperaturen på samtida skandinavisk design och inredningsarkitektur.

möbelmässan 2019 temperament sahara widoff

Temprament. Utställning av Sahara Widoff

sahara widoff möbelmässan 2019

Sahara Widoff berättar om sin utställning. 

Lyndon Neri och Rossana Hu, som driver det prisade kinesiska interdisciplinära design- och arkitekturkontoret Neri&Hu var hedersgäster och  har fått uppdraget att göra en installation på Stockholm Furniture & Light Fair.

”Vi ville avvika från möbelmässornas konventionella ambitioner – som ofta fokuserar på att visa upp produktdesign och istället länka de uppvisade objekten och produkterna till angelägna sociala frågor unika för Kina. Nyligen började vi titta på problemet med byar som dör ut och därmed också bykulturer. Det är en alarmerande trend som har stor inverkan på den traditionella synen på gemenskap, familj och kulturella rötter. Då många av våra produkter kretsar kring och är inspirerade av föreställningar om nostalgi, bostad, hem, familj och individens relation till andra i ett kollektiv ville vi skapa en utställning som representerar och fångar själva essensen av den traditionella kinesiska byn” berättar Lyndon Neri och Rossana Hu.

möbelmässan 2019 japan entre

möbelmässan 2019 japan

tom dixon 2019

Tom Dixon

fritzhansen 2019

”Timeless jet relevant in time” – Fritz Hansen

swedish ninja möbelmässan 2019

En monter som man blir barnsligt glad av – Swedish Ninja

hans k möbelmässan 2019

Hans K bitch 2019

Hans K

möbelmässan 2019 stols nationalmuseet

Stapelbara Stools designade av Katja Pettersson för Swedese. De är en del av den nya inredningen på Nationalmuseet i Stockholm.

swedese möbelmässan 2019

Swedese

swedese 2019 möbelmässan

Swedese

swedese möbelmässan 2019 hudtoner

Lampor designade av Matti Klenell för Swedese

granit 2019 möbelmässan sovrum lampor nyheter

granit 2019 rotting möbelmässan

Vävd rotting var återkommande på mässan. Här bland Granits nyheter.

möbelmässan 2019 rotting 50-tal

Wiener design gillar också vävd rotting.

design house stockholm air

Air sidebord designade av Mathieu Gustafsson för Sockholm design house.

Naturen var självklart närvarande överallt och man använder sig av medvetna naturmaterial. Nystartade Äng Studios har tagit fram en serie av fantastiska handgjorda mattor och produkter med hjärta utan onödiga kemikalier.

äng studios möbelmässan 2019

Äng Studios 

möbelmässan 2019 naturträ

Natur tonat hos Bruno Mathsson.

möbelmässan ferm living 2019 möbler

Ferm Living

möbelmässan 2019 ferm living beegle pillow

En fantastiskt fin kudde från Ferm Living. Dessa blåa toner passar så bra mot de varma terrakotta färgerna man ser mycket av just nu.

möbelmässan 2019 sandtoner ferm living detalj

Ferm Living

Lintex möbelmässan 2019 sandtoner

Fina anslagstavlor hos Lintex

möbelmässan 2019 trägolv

Svenska golv leverantören Kährs är idag en av världens största tillverkare av trägolv. De är även en av världens äldsta golvtillverkare som fortfarande är aktiva. Deras råvaror kommer till största delen från lokala skogsbönder och bolagets golv säljs idag på över 60 globala marknader.

möbelmässan 2019 stolar

pedrali sweden möbelmässan 2019 peache tones coveted

Italienska Pedrali.

materia möbelmässan 2019 gulsoffa

Materia

Stockholm Furniture and Northern light fair bjöd inte på mycket mönster denna gång men Adea har iallafall använt sig av William Morris fantastiska mönster. Här är soffan Harper som är designad av Alexander Lervik i tyget Strawberry Thief.

adea möbelmässan 2019 detaljbild morris

adea möbelmässan 2019

Adea

industri lampa barrel 2019

Industrilampa BARREL från Grönlund.

Jag avslutar med några bilder på den så kallade ”The exhibition NM& – A new Collection”Som togs fram för Nationalmuseet i Stockholm. Designade av Matti Klenell, TAF Arkitekter, Carina Seth Andersson och Stina Löfgren.

möbelmässan 2019 nationalmuseum möbler 2

möbelmässan 2019 nationalmuseum möbler

möbelmässan 2019 nationalmuseum möbler 3

Önskar er alla en fortsatt trevlig helg och bra start på veckan!

Missade du Formex?  se min rapport därifrån här.

/Jacqueline

Besök gärna min hemsida JTLINTERIOR.COM om du är nyfiken på mina tjänster som inredare.


av Jacqueline Tamm Lundell

Stockholm Furniture and Northern light fair, 2019, inredning, möbelmässan 2019, trendspaning, hållbarhet, medvetenhet, miljösmart, möbelindustri, design 2019, jtlinterior, jacqueline tamm lundell, bucket list

STAY IN THE KNOW

Ange din e-postadress och få det senaste om Bucket List via nyhetsbrev direkt i din inkorg.