En långfredag som var precis lagom lång

– med sina fem smaker och en berörande berättelse om en enveten tårtgeneral

31 mars 2018 - 16:43


För visst är det väl lagom som eftersträvas i vårt lilla avlånga land? Jag har aldrig varit förtjust i lagom för sakens skull, även om det nu är helt rätt – ibland! Men, vilka människor blir ihågkomna för sin perfekta ”lagomhet”? Exakt. Inte många. Detta var något jag funderade över efter gårdagskvällen när jag och Madde möttes upp för en tidig middag på SMAK.

Jag har alltid uppskattat variation och att slippa göra val – och speciellt när det kommer till mat. Tapas och bufféer ligger mig varmt om hjärtat just på grund av detta. Konceptet på SMAK är därför extra bra eftersom här är tanken att man även ska få testa nya, spännande smakkombinationer. Och vilka smaker sen!

Mat-pa-smak

Två av mina favoriter för kvällen blev en sotad röding med massa gottis till och en chilli-taco med kyckling, salladsblad istället för tacoskal och toppad med nötter. Riktigt gott!

Tva-ratter-SMAK

De två första rätterna var också toppen. Speciellt den vänstra där en syltad kålrabbi med chilli-aska ovanpå blev ett perfekt tuggmotstånd och komplement till råbiffen därunder – vilken blandats med bland annat olika sorters rostad lök.

Även miljön på Restaurang SMAK är härlig. Jag brukar tycka om mörka, mjuka och murriga miljöer på restauranger och caféer, även om jag i mitt hem fortfarande främst kör på och trivs med mycket ljus och rymd. På SMAK har de lyckats med en väldekorerad inredning som samtidigt är smakfull.

 

SMAK-interior

Smak-miljo

Smak-wall

Smak-spegel

SMAK-dessert

 

smak_jag

smak-jag

smak-dryck

När vi njutit färdigt av våra fem rätter frågade Madde om jag var sugen på en bio. Eftersom vi inte setts sedan nyårsafton tänkte jag att det vore kul att hänga lite mer – så vi bestämde oss för att se Tårtgeneralen. Madde pratade om hur peppad hon var också jag tyckte hon kändes lite väl exalterad för en biofilm. Med tanke på att vi lärde känna varandra när vi jobbade på just biograf så har vi ju knappast sett få filmer genom åren. Hon snackade om att det skulle bli godisregn. Även detta konstigt eftersom det snarare är jag som är godisråttan av oss två.

Men när vi väl sitter i salongen så visar det sig att filmmakarna själva dyker upp innan filmen börjar – Filip & Fredrik gör entré! Madde har alltid varit bra på överraskningar och detta var ytterligare en sådan eftersom hon visste mycket väl att de skulle vara där. Så himla kul grej!

Filip & Fredrik

Inför kvällens föreställningar hade de hintat på Instagram om att de skulle vara där och hålla ett quiz samt bjuda vinnarna på godis. Så ett quiz à la Filip & Fredrik hölls med frågor kring allt från hur Orups cowboyhatt uppdaterats inför skiva två och vilken person som både hade koppling till filmen vi precis skulle se (som även suttit på samma biograf som Palme innan han blev ihjälskjuten) till topplistelåtar under 1985 när Tårtgeneralen utspelades och andra relativt långsökta kopplingar som dessa två är experter på att hitta.

Vinnaren visade sig dock vara kapitalinvesterare, varpå Filip kände att godis inte riktigt blev en bra eller passande present eftersom han rätt uppenbart var rätt så tät. I stället lovades vinnaren (om han tog med en ensam biobesökare som ej var från stan) samt två andra tjejer att få 2 000 kronor att handla för på den irländska puben bredvid Sagabiografen på Kungsgatan. Dessa grabbar alltså. Själva skulle de iväg på en partybuss med Breaking News för att kickstarta påskhelgens festligheter!

Men nog om detta och mer om filmen! Filip berättar innan den börjar om att den förmodligen är mer vemodig och inte lika rolig som vi i publiken lär ha antagit. Bra att få veta ändå, för visst var den vemodig. En klump i magen mixades med några tårar och även glädjeglimtar. En välgjord film som verkligen satte sig. Så som Madde beskrev det; den är så vemodig rätt igenom, och med ett konstant lugnt tempo. Men sen glimtar det till ibland och man blir så glad – och rörd. Historien om Hasse P, Köping och världens längsta smörgåstårta är en film alla borde se. Livet är inte alltid (eller någonsin?) en dans på rosor och tänk att vissa människor som många ser ner på och inte tror kan åstadkomma något, hur de kan påverka andra människors liv för alltid. Precis som Hasse P påverkade Filip. Mer vill jag inte berätta mer än att Persbrandt är ju fantastisk i rollen och även övriga skådisar briljerar.

Tack Filip & Fredrik för en eftertänksam film där livet som det är presenteras och som lyfter en person som trots så mycket emot sig – aldrig gav upp!


av Malin Svantesdotter

#middag #restaurangsmak #smak #smaker #långfredag #bio #tårtgeneralen #filipochfredrik #mikaelpersbrandt #HasseP #Köping

STAY IN THE KNOW

Ange din e-postadress och få det senaste om Bucket List via nyhetsbrev direkt i din inkorg.